maandag 20 februari 2017

10 Belangrijke weetjes voor iedere gastouder en nanny

Dat je zelf je opvanglocatie inricht, bepaalt op welke dagen je werkt en hoe je huisregels eruitzien, weten de meeste opvangprofessionals die als gastouder aan de slag gaan wel. Maar dat je zelf je pensioen moet regelen of achter die niet-betalende ouder aangaat, is niet altijd bij iedereen bekend.
Daarom, voor de zekerheid, hier nog even 10 belangrijke dingen die iedere gastouder of nanny moet weten over de financiële kant van het gastouderschap:

  1. Je werkt niet in loondienst maar volgens een overeenkomst van opdracht of de Regeling dienstverlening aan huis (als je bij ouders in huis opvang verricht).
  2. Je draagt zelf inkomstenbelasting af en moet daarnaast 5,4% reserveren voor je bijdrage Zorgverzekeringswet.
  3. Je kunt je aangifte inkomstenbelasting invullen als freelancer of zzp-er. Als zzp-er betaal je minder belasting, omdat je gebruikt kunt maken van fiscale voordelen. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je wel aan verschillende voorwaarden van de Belastingdienst voldoen.
  4. Er zijn verschillende kosten die je mag opvoeren om je inkomen te verlagen, hierdoor betaal je minder belasting over je inkomsten.
  5. Je bent vrij om jouw eigen uurtarief te bepalen.
  6. Dit uurtarief moet niet alleen genoeg zijn om rond te komen, je regelt er ook zaken van zoals je pensioen, verzekeringen en een reservepotje.
  7. Gaat er tijdens je werk iets stuk of er gebeurt iets met je opvangkind, dan dekt je particuliere aansprakelijkheidsverzekering deze schade niet. Informeer of je gastouderbureau hier collectief een verzekering voor heeft afgesloten.
  8. Wanneer een ouder jou ondanks inspanningen van jouw kant maar niet betaalt, kun je een incassobureau inschakelen. De kosten hiervoor komen vaak voor rekening van de niet-betalende ouder.
  9. Ziek zijn = geen inkomsten. Er zijn verschillende alternatieven buiten een aov waarmee je dit risico afdekt, zoals jezelf aansluiten bij een broodfonds of een verzekering via het UWV.
  10. Er bestaat een gratis e-book waar je alles over deze 9 weetjes en nog veel meer financiële tips voor gastouders en nanny’s kunt vinden: de Gastoudergids 2017.
 
Download de gratis Gastoudergids 2017, het e-book over jouw financiële mogelijkheden, kansen en risico’s als zelfstandige opvangprofessional.