donderdag 15 december 2016

5 tips voor een goed uurtarief als gastouder of nanny


Wat is mijn uurtarief? Het is een van de eerste vragen die je jezelf stelt wanneer je start als gastouder of nanny. Ook wanneer je al wat jaren werkzaam bent, blijft deze vraag relevant. Want wat is jouw dienstverlening waard en hoe bepaal je een goed, marktconform uurtarief?

Deze 5 tips helpen je hierbij:

Tip 1: Richtlijnen uurtarief gastouderopvang of nanny opvang
Als gastouder bepaal je zelf je uurtarief. Er is wel een landelijk gemiddelde waarbinnen gastouders in Nederland hun tarief bepalen, dit ligt tussen de EUR 4,50 en EUR 6,00 per kind per uur. Hierbij liggen de tarieven in de grotere steden gemiddeld hoger dan in de landelijke gebieden.
Als nanny werk je vaak volgens de Regeling dienstverlening aan huis. Dit betekent dat je in ieder geval recht hebt op het minimumloon. (Let op: dit heet niet voor niks ‘minimumloon’. Wat voor jou een goed tarief is, hangt ook van andere factoren af, zie hieronder).

Tip 2: Weet wat jij te bieden hebt
Jij weet waar jouw kracht als gastouder ligt en vanuit welke kernwaarden je werkt. Dat maakt het makkelijker om het prijskaartje dat aan jouw gastouderopvang hangt, te bepalen. Kwaliteit kent immers een prijs, mits binnen redelijke grenzen natuurlijk.

Tip3: Je uurtarief is inclusief voorzieningen voor pensioen en verzekeringen
Als gastouder of nanny werk je niet in loondienst. Dit betekent dat zaken zoals pensioen en inkomen bij ziekte niet automatisch geregeld zijn. Houd in het bepalen van je uurtarief rekening met de onkosten die je maakt om zelf zaken te regelen op het gebied van verzekeringen en pensioenopbouw.
 
Tip 4: Bouw reserves in
Wat als de opvang voor één of meerdere van je opvangkinderen ineens niet meer nodig is? Dan val je direct terug in inkomsten. Door een stukje ‘reserve’ in je uurtarief mee te nemen en dit deel maandelijks apart te zetten, bouw je een financiële buffer op waarmee je een tijdelijk inkomstenverlies op kunt vangen.

Tip 5: Download de Gastoudergids voor nog meer tips
Wil je nog meer slimme tips die je helpen bij de financiële kant van het gastouderschap?


Download dan de Gastoudergids en lees alles wat je als gastouder of nanny moet weten!




2 opmerkingen:

  1. Helaas downloaden lukt niet. Na het invullen gegevens kom ik op een foutmelding page.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vervelend dat het downloaden bij jou niet lukt. Stuur ons even je mailadres in een persoonlijk bericht en dan sturen we je de gastoudergids alsnog toe.

      Verwijderen