dinsdag 24 november 2015

Help, mijn gastouderbureau is failliet!

Als je te horen krijgt dat je gastouderbureau failliet is gegaan, komt er opeens veel op je af. Want hoe zit het met het geld wat je vraagouders aan jou willen betalen? Heb je nog een opzegtermijn bij je gastouderbureau? Mag je zelf een nieuw gastouderbureau kiezen of moet je klant worden bij het bureau wat je ‘oude’ gastouderbureau aanbeveelt?

Allemaal belangrijke vragen en ondertussen wil je maar één ding: dat jouw gastouderopvang gewoon goed door kan lopen, zonder vervelende verrassingen in de toekomst.

Wat je moet weten als je gastouderbureau failliet gaat

Het is handig om te weten dat er een aantal zaken bij wet geregeld zijn die jou als gastouder, in het geval van een faillissement van je gastouderbureau, beschermen. Hieronder geven we je daarom het (bij wet geregelde) antwoord op de meest gestelde vragen rondom een faillissement van een gastouderbureau:

Mijn gastouderbureau is failliet, heb ik nu nog steeds een opzegtermijn?
Jij en de ouder kunnen de overeenkomst met je gastouderbureau per direct ontbinden, omdat het bureau niet meer aan haar verplichtingen kan voldoen. De opzegtermijn is niet meer van toepassing.

Moet ik automatisch klant worden bij het gastouderbureau wat door mijn oude bureau wordt aangedragen?
Nee! Je hebt 4 maanden de tijd om je aan te sluiten bij een ander gastouderbureau. Dus neem de tijd om te beslissen naar welk gastouderbureau je overstapt.

Ik ben bang dat ik een boeteclausule moet betalen als ik overstap naar een gastouderbureau wat niet door mijn oude bureau is aanbevolen.
Je bent altijd vrij in je keuze voor een nieuw gastouderbureau, ook als er al een gastouderbureau is voorgedragen door je oude bureau. Soms suggereert het nieuwe bureau dat je automatisch klant bent geworden en anders een boete moet betalen. In de meeste gevallen kan een boete bij een faillissement niet gehandhaafd worden. Twijfel je hierover? Wij zoeken dit graag voor je uit.

Hoe kunnen vraagouders mij mijn gastoudervergoeding uitbetalen als ik nog niet bij een nieuw gastouderbureau ben aangesloten?
In de periode, na het faillissement, waarin je nog niet bent aangesloten bij een nieuw gastouderbureau, mogen ouders je maximaal 4 maanden rechtstreeks betalen via de bank. De ouder behoudt in die periode aanspraak op kinderopvangtoeslag. Dat betekent zekerheid voor jou en voor de bij jou aangesloten ouders.


Veiligheid en zekerheid
Als gastouder wil je jouw gastouderopvang succesvol runnen, zekerheid over je te ontvangen gastoudervergoeding én wil je kunnen rekenen op je gastouderbureau.  

Dan zit je goed bij Gastouderbureau ViaViela. Wij zijn een solide bureau met al 10 jaar ervaring op het gebied van kinderopvang. Belangrijk onderdeel van onze dienstverlening is het waarborgen van jouw (financiële) zekerheid als gastouder. Dit betekent dat betalingen gastoudervergoeding lopen via een Stichting Gastoudergelden. Ouders betalen jou via deze stichting waardoor jouw geld, ook in het geval van een faillissement, altijd veilig en snel bij jou komt.

Wil je meer weten over jouw zekerheden als gastouder bij Gastouderbureau ViaViela, lees dan ons informatieboekje voor gastouders en stel de (financiële) toekomst van jouw gastouderopvang veilig. Welkom!

Meer weten?
Wil jij weten wat je mogelijkheden zijn als jouw gastouderbureau failliet gaat/ is gegaan?
Neem dan contact met ons op via 0499 - 42 54 21 (bereikbaar ma t/m vrij van 9.00 - 17.00 uur) of stel je vraag via info@viaviela.nl.

maandag 16 november 2015

Van digibeet naar mediaopvoeder



‘Mam, ik vraag aan Sinterklaas een iPhone, een iPad en een iPod’. Mijn zoon van bijna 4 laat er geen misverstand over bestaan, apparaten staan hoog op het verlanglijstje van dit jaar. Vooral vanwege de talloze aantrekkelijke spelletjes die je er op kunt spelen. Hoewel ik mezelf troost met de gedachte dat hij net zo graag speelt met auto’s en treinen, stemt deze top 3 me toch wat weemoedig. Reality-check, mijn kinderen groeien hoe dan ook op in een deels digitale wereld. 

Als voormalig digibeet heeft mijn digitale opvoedtactiek zich tot nu toe vooral gericht op het beperken van schermtijd. Enig speurwerk over de mediaopvoeding van kinderen leert me al snel dat er nog allerlei andere zaken zijn waar je als (gast)ouder over na kunt denken met betrekking tot verantwoord mediagebruik.

Tijdens de ‘Week van de Mediawijsheid’ van 20 tot en met 27 november wordt dit jaar specifiek aandacht gevraagd voor kritisch, leerzaam en vooral positief mediagebruik. Via www.mediawijsheid.nl vind je tips en advies rond positief mediagebruik voor (jonge) kinderen. Je leest er ook alles over verantwoorde apps voor kinderen of richtlijnen rond ‘beeldschermtijd’. Handig!

Inmiddels ben ik al heel wat mediawijzer. Veel zaken doe je vaak al onbewust maar zijn toch goed om te weten als het gaat om de mediaopvoeding van je (opvang)kind:
  • Samen kijken, spelen of doen is leuk én leerzaam. Zo ontdek je samen of het programma, de app of site aansluiten bij de interesse en belevingswereld van je kind. Daar wordt niet alleen je kind wijzer van, maar jijzelf ook.
  • Wees selectief. Kijk naar de kwaliteit van een site of app, zo wordt het een positieve aanvulling. Denk bijvoorbeeld aan digitale prentenboeken of leesapps die de taalontwikkeling van je kind stimuleren, dat maakt voorlezen nog leuker!
  • Ook als je kind zelfstandig kan spelen met de tablet, blijft het goed om af te toe mee te kijken en te praten over datgene wat je kind op de tablet doet. 
  • Beperk de tijdsduur, dus niet te lang of te vaak. Wat ook helpt is het kiezen van een vast moment, bijvoorbeeld na het eten. Zo weet je kind precies wanneer het ‘beeldschermtijd’ is.

Wil je meer lezen over het mediaopvoeden van kinderen vanaf 5 jaar tot 16 jaar? Dan biedt WIJS, een online magazine voor ouders uitkomst. Ook leuk trouwens als je gastouder bent, want WIJS laat precies zien wat kinderen van deze leeftijd (online) bezighoudt. 


Ik heb in ieder geval genoeg lectuur verzameld om de mediaopvoeding van mijn kinderen tot 2025 veilig te stellen. Nu even ontspannen met de tablet op schoot.....heel stilletjes, anders wil de rest ook.