woensdag 16 september 2015

Ode aan de gastouder

Lieve gastouder,

Sinds jij bij ons bent is het er voor iedereen een stuk leuker op geworden. Ik ga met een gerust hart weg zodra je binnen bent. De kinderen kan ik nog net een zoen geven want die zijn al, samen met jou, op weg naar school terwijl de jongste zich verheugt om daarna met jou eendjes te gaan voeren.

Je kent mijn kinderen door en door, je stimuleert ze in hun ontwikkeling en moedigt ze altijd aan tot meer. Je laat ze ontdekken wat ze al kunnen, en helpt ze om dat stapje verder te komen. Kinderen voelen zich thuis bij jou en mogen zijn wie ze zijn. Je bent onze rots in de branding. Ik raad het iedere werkende ouder aan: een gastouder (maar dan niet die van mij hè, die is de komende tien jaar nog bezet)!

Gastouderopvang heeft inmiddels een vaste plek veroverd in het aanbod van kinderopvang. Minister Asscher noemt gastouderopvang zelfs specifiek “een noodzakelijke opvangvorm binnen de kinderopvang”. Gastouderopvang is persoonlijk, flexibel en opvang op maat. Bovendien zijn ouders vaak ook nog financieel voordeliger uit dan bij een kinderdagverblijf.

Toch blijft het vak van gastouder ondergewaardeerd. Dat begint al met de doorlopende discussie in Den Haag over het opleidingsniveau van gastouders en de terugkerende vraag over hoe fraude in de gastouderopvang tegengegaan kan worden. Geen goede reclame voor al die gouden gastouders, net zoals jij!

Als dankbare ouder voel ik me dan ook geroepen om iedere gelegenheid aan te grijpen om jou en je vak op een voetstuk te plaatsen. Zoals bijvoorbeeld vandaag. Op de Dag van de gastouder. Met behulp van dit filmpje. Waarin te zien is hoe fantastisch jij en je collega-gastouders zijn. Jullie zijn onmisbaar voor mij en mijn partner, mijn opgroeiende kinderen en die van al mijn collega-ouders.




Lieve gastouder, je bent een geweldig mens en een echte vakvrouw!





dinsdag 1 september 2015

Kabouterboompjes en babykooltjes

“Dat lust ik niet...” en een bord dat aan de kant wordt geschoven. Dit is misschien wel de meest frustrerende reactie als je je best hebt gedaan op een lekkere en gezonde maaltijd. Je wil graag dat je (opvang)kinderen goed en gezond eten. Maar hoe houd je het gezellig aan tafel, zonder een strijd te voeren?
We geven je een aantal tips!

Bitter = bah
Vooral groenten moeten het vaak ontgelden. Kinderen vinden de smaak ‘zoet’ van nature lekker, onder andere omdat moedermelk zoet is. Maar een smaak als ‘bitter’, wat groente vaak is, vinden kinderen minder snel lekker. Gelukkig kun je je (opvang)kinderen wel leren om aan deze smaak te wennen.


Veel verschillende smaken laten proeven
Kinderdiëtiste Cora Derksen vertelt “vooral in de leeftijd tot twee jaar is het belangrijk dat kinderen veel verschillende smaken proeven, omdat ze dan nog het meeste open staan voor nieuwe smaken. Kinderen gaan smaken pas waarderen nadat ze deze vaker hebben geprobeerd. Soms pas na 15 keer”. Geef dus niet te snel op!

‘Lust ik niet’ lijst
“Als je (opvang)kind blijft aangeven dat hij iets niet lust, kun je samen een ‘dit lust ik niet’ lijst maken. Bepaal vooraf hoe vaak hij iets moet proeven voordat het op deze lijst mag. Zo krijg je hem misschien zo ver om dingen te proeven en heeft hij toch het recht iets niet lekker te vinden”, aldus Emmeliek Boost van De Opvoeddesk.

Kabouterboompjes en babykooltjes
Geef groenten een gekke of coole naam. Uit onderzoek blijkt dat kinderen dan beduidend meer groenten eten. Voortaan schaft de pot dus geen broccoli meer, maar kabouterboompjes. En grote kans dat babykooltjes er soepeler ingaan dan spruitjes.

Helpen
Laat je (opvang)kinderen helpen met boodschappen doen en laat ze bijvoorbeeld kiezen uit twee verschillende soorten groenten of fruit. Laat ze ook helpen het eten (voor) te bereiden. Zo ontdekken ze hoe een gerecht tot stand komt en iets waar je zelf aan mee hebt geholpen smaakt altijd lekkerder!

Varieer!
Variëren in voedselkeuzes is belangrijk. Het zorgt ervoor dat kinderen alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen en hun smaak ontwikkelen. Daarnaast bevorderen de verschillende structuren de mondmotoriek bij jonge kinderen, wat weer een rol speelt bij het leren praten!

Eén aanpak
Als je de verzorging van je (opvang)kinderen deelt met anderen, kan het lastig zijn om één gelijke aanpak te hanteren. Maak daarom afspraken met elkaar over de voeding. Ouders en gastouders van ViaViela kunnen gebruik maken van het formulier ‘Persoonlijke informatie opvangkind’ in de gastoudermap om de wensen en behoeften met elkaar in kaart te brengen.

Hoe pak jij dit aan?
Hoe houd jij het gezellig, lekker én gezond aan tafel? Deel jouw gouden tip via onze Facebookpagina en maak kans op 1 van de 10 eetsetjes van Boon! Houd onze Facebookpagina in de gaten voor deze winactie!