maandag 20 april 2015

Bloemen zijn rood en blaadjes zijn groen

Bij het maken van een leuk knutselwerkje passend bij een thema zoals Koningsdag of Moeder- en Vaderdag lijkt het vaak alleen te gaan om het eindproduct. Heel leuk, maar hoeveel ruimte is er nou echt over voor de eigen expressie van je (opvang)kind?

Creatief proces
Als kinderen een tekening hebben gemaakt, vinden we dat prachtig. Want de eerste jaren ‘krassen ze alleen maar’. Maar begrijpen we wel wat kinderen aan het doen zijn als ze krassen, smeren of eindeloze lijnen trekken? Het resultaat is niet belangrijk, maar het gaat vooral om de beleving. Het opdoen van (nieuwe) ervaringen en ontdekken. Het gaat om het creatieve proces en de lol die je (opvang) kind heeft tijdens dit ‘gekras’!

Wil je een kind zo goed mogelijk begeleiden bij dit creatieve proces? Kom dan liever niet met voorbeelden, maar geef bijvoorbeeld een wit vel papier in plaats van een kleurplaat.

Zorg ook voor voldoende uitdagend materiaal, zodat je (opvang)kind kan kiezen en kan uitproberen. Denk hierbij niet alleen aan uitgedacht ontwikkelingsmateriaal maar ook vooral aan levensechte spulletjes.

Geef je (opvang)kind de ruimte voor het eigen creatieve proces, ook als dat betekent dat ieder kind een ander werkje maakt of ieder kind met iets anders speelt.  

Alle ontwikkelingsgebieden
Creatieve activiteiten zijn leuk om te doen en goed voor de ontwikkeling van de eigen emotie van je (opvang)kind, de taalontwikkeling, de concentratie, de fantasie, de motoriek, de cognitieve ontwikkeling en sociale vaardigheden.

Daarnaast dragen creatieve activiteiten bij aan de zelfstandigheid van kinderen en leren zij op een creatieve manier problemen op te lossen.

Bloemen zijn rood
Als je kinderen teveel stuurt in hun creatieve proces, denken straks alle kinderen dat alle bloemen rood zijn en blaadjes alleen maar groen. Net als in dit liedje van Gerard van Maasakkers.




Nog een aantal tips om de creatieve ontwikkeling van je (opvang)kind te stimuleren.
  • Kinderen mogen een eigen invulling geven aan hun expressie. Ook als dat betekent dat er alleen met het gele potlood wordt gekleurd.
  • Haast en creativiteit gaan slecht samen. Geef je (opvang)kind voldoende ruimte om zijn/haar werkje af te maken.
  • Maak je niet druk of iets mooi is, kijk liever of je (opvang)kind tevreden is.
  • Vraag niet wat de creatie voorstelt. Misschien is het wel niets en voelt je (opvang)kind zich verplicht iets te verzinnen. Het is een expressieve uiting en dat is genoeg.


Als je deze tips meeneemt tijdens je volgende knutselactiviteit weet je zeker dat jouw (opvang)kind zichzelf helemaal creatief kan uitleven. Het resultaat: unieke creaties en een heel trots kind!