maandag 29 juli 2013

Zomer, zon en zeeën van tijd

Natuurlijk, de zomer is boven alles lekker genieten. Voor jou en voor de kinderen. Maar soms is zes weken best lang.

Een weekplanner geeft houvast
Tijdens de vakantieperiode zien de dagen er heel anders uit. Merk je dat je kind moeite heeft met het wegvallen van zijn dagelijkse structuur, dan kun je gebruik maken van een weekplanner:
·         Verdeel activiteiten over de weken en laat je kind deze in de weekplanner schrijven. Zo weet hij wat jullie gaan doen en kan hij uitkijken naar bijvoorbeeld een uitje naar het zwembad.
·         Op deze site zijn leuke gratis weekplanners te vinden.

Bron: www.gratisbeloningskaart.nl

‘Ik verveel me’
Als kinderen zich vervelen, gaan ze klieren… Het is daarom de truc om kinderen bezig te houden. Hier een paar ideeën:
·         Laat je kind een 'ik-verveel-me-pot' maken met daarin ideeën voor activiteiten (bron: www.loes.nl). Dit kunnen leuke dingen zijn maar ook karweitjes. Als je kind zich verveelt, kan hij een papiertje grabbelen.
·         Zoek naar (veelal gratis) activiteiten in je buurt. Denk aan speelplaatsen, bos, strand en de openbare bibliotheek. In huis-aan-huisbladen zijn vaak lokale activiteiten te vinden.
·         Kinderen vinden het vaak leuk om je te helpen. Vraag hem wat hij een leuk karweitje vindt in huis en laat hem daarbij helpen.
·         Als je kind nergens zin in heeft, laat hem dan even met rust. Vaak komen ze vanzelf met ideeën. Zo bevorder je de zelfstandigheid én creativiteit van je kind.
·         Maak een fort van dekens en kussens! Of zet een tent op in de tuin. Kinderen vinden het heerlijk om een plekje voor zichzelf te creëren.

Bron: www.ivillage.com.au/25-ways-keep-your-kids-busy-without-television

Extra aandacht voor…
Verbranden
Smeer je kind voldoende in met een hoge factor. Ook petjes zijn handig! Hiermee voorkom je verbranding van de hoofdhuid en kun je een zonnesteek voorkomen. En vergeet ook jezelf niet ;-).

Let op teken
Ga je met je kind naar het bos of de kinderboerderij? Wees dan alert op tekenbeten. Deze vervelende kleine beestjes gaan het liefst op warme plekken zitten, zoals oksels en andere holtes. Meestal is een tekenbeet onschuldig, maar sommige teken kunnen ziektes overdragen.
Gelukkig kun je zelf veel doen om een tekenbeet te voorkomen. Is je kind toch gebeten? Verwijder de teek dan met een speciale tekentang. Die zijn verkrijgbaar bij de drogist en apotheek.

Tip: markeer de plek met een waterdichte stift, zodat je de plek later kan controleren. Als binnen een paar dagen een rode ronde vlek ontstaat, moet je direct met je kind naar de huisarts.

Extra vocht
Ook al heeft je kind geen dorst: het is belangrijk dat hij genoeg vocht binnen krijgt. Water is het beste, maar het is mogelijk dat je kind alleen iets zoets wilt. Probeer dan om water zo aantrekkelijk mogelijk te maken door bijvoorbeeld een mooi glas te gebruiken en er een parasolletje of rietje in te zetten. Ook kun je siroop en sap steeds iets meer verdunnen met water om je kind te laten wennen (bron: www.voedingscentrum.nl).

ViaViela wenst jou en je (opvang)kinderen een hele zonnige en zorgeloze vakantie!

Heb je een onderwerp waar je meer over zou willen weten of heb je een vraag over de opvoeding van je (opvang)kind? Laat het me dan weten door een reactie te plaatsen of een bericht te sturen naar pedagogiek@viaviela.nl. Wie weet lees je jouw onderwerp de volgende keer terug in de blog! Uiteraard worden alle vragen vertrouwelijk behandeld.

Eva van Eekelen is orthopedagoog en werkzaam bij ViaViela als pedagogisch beleidsmedewerker.

maandag 1 juli 2013

Jij bent er voor de kinderen, wij zijn er voor jou.

Als gastouder vervul je een belangrijke taak in de ontwikkeling van een kind. Zeker als je langere tijd in een gezin komt, maak je veel van de ontwikkeling mee. ViaViela wil jou graag op de hoogte houden van nieuws en tips voor de opvoeding van je opvangkind. Om deze reden schrijf ik vanaf vandaag elke twee weken een blog over opvoeding op viaviela.blogspot.nl, speciaal voor gastouders.

Het mooiste is natuurlijk als ik kan inspelen op situaties waar onze eigen gastouders mee te maken hebben. Vraag jij je weleens af hoeveel tussendoortjes acceptabel zijn op een dag, hoe je moet ingrijpen bij ruzies en of je überhaupt moet ingrijpen? Vraag het mij. Dan ga ik niet alleen bij mezelf te rade, maar ook op onderzoek uit. Er zijn namelijk veel verschillende zienswijzen en theorieën over opvoeden en het verzorgen van kinderen. Ik wil voor jullie de zaken van verschillende kanten belichten, door experts te interviewen en literatuur te onderzoeken. Als het onderwerp zich ervoor leent kunnen er zelfs workshops georganiseerd worden. Door jezelf te ontwikkelen, help je mee aan de ontwikkeling van je opvangkind!

Heb je een onderwerp waar je meer over zou willen weten, of heb je een vraag over de opvoeding van je (opvang)kind? Laat het me dan weten door een reactie te plaatsen of door een bericht te sturen naar pedagogiek@viaviela.nl. Wie weet lees je jouw onderwerp de volgende keer terug in de blog! Uiteraard worden alle vragen vertrouwelijk behandeld.

Eva van Eekelen is orthopedagoog en werkzaam bij ViaViela als pedagogisch beleidsmedewerker.