maandag 12 augustus 2013

Glijpartijen in het zwembad

Twee weken geleden was ik leiding op een kinderkamp en gingen we een dagje naar het zwembad. De kinderen leefden zich uit op de glijbaan, in de stroomversnelling en de rest van het bad. De regel ‘niet rennen in het zwembad’ werd in het enthousiasme al snel vergeten en een jongetje maakte een lelijke val. Een snee op zijn achterhoofd was het gevolg.


Aangezien ik niet zo lang geleden de cursus EHBO aan kinderen had gevolgd, had ik verwacht dat ik wist hoe ik moest handelen. Dat blijkt in de praktijk toch ineens best lastig te zijn! Het was moeilijk te zien hoe diep de wond was en zwaluwstaartjes bleven niet plakken tussen zijn kroeshaartjes. Moest ik met hem naar het ziekenhuis? Hij was wel goed bij bewustzijn… Lastige beslissingen, al helemaal als het om het kind van iemand anders gaat.

Eenmaal thuis blikte ik op deze situatie terug en bedacht ik me dat deze twijfel waarschijnlijk bij meer verzorgers op kan spelen: een EHBO-certificaat op zak of niet. Ik zocht de EHBO-instructrice op bij wie ik dit jaar de cursus had gevolgd en vroeg haar hoe je de theorie het beste in de praktijk kunt toepassen. Lees hieronder de tips van Cora Molenbroek, instructrice EHBO aan kinderen en EHBO-er bij evenementen.

Cora Molenbroek

Cora geeft aan dat de vijf belangrijke punten EHBO een handige leidraad zijn, omdat je deze in elke situatie kunt doorlopen. Bijvoorbeeld in bovenstaande situatie: let op gevaar (punt 1), help bij voorkeur op de plek waar het kind zit/ligt (punt 5) en controleer het bewustzijn (punt 2). Is het kind flauwgevallen of reageert het niet wanneer je iets vraagt? Dan moet je direct 112 bellen (punt 4). Als het kind bij bewustzijn is, stel je hem gerust (punt 3) en ga je controleren wat er aan de hand is (punt 2). Bij een val kan het kind bijvoorbeeld een wond, een kneuzing of een botbreuk hebben.





  • Een wond kun je eerst proberen te hechten met zwaluwstaartjes. Als dit niet werkt of de wond zit op een opvallende plek zoals het gezicht, moet je de wond laten plakken of hechten in het ziekenhuis.
  • Er is waarschijnlijk sprake van een kneuzing als het pijnlijke lichaamsdeel nog te bewegen is en er een zwelling ontstaat. Koelen is dan de beste oplossing. Daarvoor kun je een ijskompres gebruiken, maar een zak diepvrieserwtjes of iets vergelijkbaars kan ook prima.
  • Als het lichaamsdeel niet meer te bewegen is, is het waarschijnlijk gebroken. In dit geval moet je de huisarts raadplegen.

Dit voorbeeld betreft een ongeluk aan de kant. Er kunnen echter ook ongelukken in het water gebeuren. De afgelopen week was het in het nieuws dat steeds meer kinderen de basisschool verlaten zonder zwemdiploma. Verontrustend nieuws, al helemaal als je dezelfde week hoort dat het aantal verdrinkingen in Nederland dit jaar hoger is dan ooit. Cora vertelt dat veel ongelukken voorkomen kunnen worden door alertheid van de (gast)ouder:

  • Houd de kinderen altijd in het zicht en ga zo veel mogelijk zelf mee het water in.
  • Kinderen die niet kunnen zwemmen, moeten altijd zwembandjes om. Ook als ze spelen in de buurt van water.
  • Bij oudere kinderen kun je eventueel afspreken dat ze zich melden op bepaalde tijdstippen.

Om terug te komen op de twijfel die je kunt hebben ondanks het behalen van je certificaat EHBO aan kinderen: blijf zelf rustig, stel het kind gerust en vraag omstanders om hulp. In het zwembad zijn altijd EHBO-ers aanwezig die dagelijks ongelukjes van kinderen meemaken en daardoor een grote praktijkervaring hebben.

Als je alleen bent en twijfelt over de ernst van de situatie, dan kun je altijd de huisarts of 112 bellen voor advies.

Hopelijk overkomt jou en je kind niks. Maar voor het geval dat er iets gebeurt, hoop ik dat je met deze tips beter voorbereid bent. Succes!

Heb je een onderwerp waar je meer over zou willen weten of heb je een vraag over de opvoeding van je (opvang)kind? Laat het me dan weten door een reactie te plaatsen of een bericht te sturen naar pedagogiek@viaviela.nl. Wie weet lees je jouw onderwerp de volgende keer terug in de blog!
Uiteraard worden alle vragen vertrouwelijk behandeld.Eva van Eekelen is orthopedagoog en werkzaam bij ViaViela als pedagogisch beleidsmedewerker.

1 opmerking:

  1. Een ongeluk in het water kan altijd nog gebeuren. Gelukkig hebben mijn dochters hun zwemdiploma gehaald en weten ze een beetje wat ze moeten doen.

    BeantwoordenVerwijderen